ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Αναζητώντας την αλήθεια με θεατρικά εργαλεία...

Η ομάδα Mementaλ αποτελείται από θεατρολόγους, δημιουργούς, εμψυχωτές του κοινωνικού / εφαρμοσμένου θεάτρου, που συνδυάζουν δεξιότητες από τα πεδία του θεάτρου, της εκπαίδευσης ενηλίκων, της κοινωνικής εργασίας και του κοινωνικού ακτιβισμού. 

Ο πυρήνας της ομάδας αυτής είναι η Αρναουτάκη Σοφία και ο Περιστέρης Ερμής. Ίδρυσαν την ομάδα το 2015 ως φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου και από τότε συνεργάζονται με ανθρώπους του αγαπούν το θέατρο. Αφορμή για την δημιουργία της ομάδας ήταν το μάθημα της Θεατρικής Παραγωγής με διδάσκουσα την Άννα Τσίχλη, η οποία στηρίζει και εμπνέει την ομάδα σε όλη της την πορεία. 

Στόχος τους είναι να μελετήσουν τρόπους με τους οποίους το θέατρο χρησιμοποιείται σε κοινωνικά, μη θεατρικά περιβάλλοντα και σε οριακούς χώρους, ώστε να ωφελήσει, να ενδυναμώσει, να διαπαιδαγωγήσει ή να εμψυχώσει ένα ευρύ φάσμα ομάδων, κοινοτήτων και ατόμων. 

Επίσης, εξερευνεί τους αυτολεξεί θεατρικούς τρόπους επεξεργασίας της πραγματικότητας και της ιστορίας, των τεκμηρίων και των αφηγήσεων. 

Αν ρίξετε μια μάτια στο ιστορικό των παραγωγών τους, θα δείτε παραστάσεις βασισμένες στις αρχές του θεάτρου επινόησης και ντοκουμέντο, κινηματογραφικές μεταφορές στη θεατρική σκηνή, μικρού μήκους ταινίες, σύγχρονες διασκευές κλασικών έργων και μετασκευές αρχαίων μύθων. Παραστάσεις τους έχουν παιχτεί σε Ναύπλιο, Άργος, Ερμιόνη, Κρήτη, Σέρρες, Αθήνα, Πειραιά και Ζυρίχη.

Η έδρα τους βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας κοντά στο Πεδίον του Άρεως σε έναν ημιυπόγειο χώρο στην οδό Μετσόβου 20. Εκεί ετοιμάζουν νέα projects, οργανώνουν καλλιτεχνικά σεμινάρια και φιλοξενούν νέες ομάδες για πρόβες.

Ποιοι είμαστε:

Ο Ερμής Περιστερης γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης και Εκπαιδευτής. Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου. Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλιου «Θέατρο και Κοινωνία Σκηνική πράξη και Διδακτική». Έχει ολοκληρώσει τριετείς Ελεύθερες σπουδές Υποκριτικής και Κινηματογράφου και συμμετάσχει σε σεμινάρια με τους Blitz, Γιάννη Μόσχο, Γιάννη Οικονομίδη, Γιάννη Καλαβριανό, Νίκο Καραθάνο, Σίμο Κακκάλα, Γεωργία Μαυραγάνη κ.α.

Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας mementaλ το 2015. 

Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις και μικρού μήκους ταινίες. Το 2015 το «Γιοί και κόρες» του Γ. Καλαβριανού παρουσιάζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, στο Φεστιβάλ Αστριτσίου και στο Πολιτιστικό κέντρο Άργους. Το 2016 το «Sunset Limited» του Cormac McCarthy στα θέατρα Τριανον, Μπιπ και Έναστρον. Το 2017 το «Άκου μικρέ,» της ομαδας memeνταλ στο Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φ.Γ.Λόρκα σε διασκευή του Σπύρου Ασημένιου στο Θεατρολογικο Συνέδριο Ναυπλίου και έπειτα το 2018 στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Την ίδια χρονιά σκηνοθετεί τις μικρού μήκους ταινίες «Sonder», «Party» και «in progress» και παρουσιάζονται στους κινηματογράφους Αλεξάνδρα και Ιντεάλ. Το 2019 οι «Στιγμές» της ομάδας mementaλ παρουσιάζονται στον Πολυχώρο Αρτίκι στην Ερμιόνη.  Το 2021-22 εισηγείται ενός workshop στην Ζυρίχη της Ελβετίας που στόχο είχε μια παράσταση σε συμπαραγωγή της ομάδας Terrasse Ensemble στο Θέατρο Stok. Η παράσταση είχε τον τίτλο Vieleicht ist es Elektra. Το 2023 στο θέατρο Αλκμήνη ένα σύγχρονο έργο του Σπύρου Ασημένιου με τίτλο «Λιποτάκτες».

Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Μementaλ. 

Αναλαμβάνει τον Σχεδιασμό και την Οργάνωση Παραγωγής, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή των παραστάσεων. Ο σχεδιασμός χρονοδιαγραμμάτων, η διαχείριση προϋπολογισμού και η οργάνωση των προβών, είναι κάποιες από τις ευθύνες που αναλαμβάνει. 

Ως τώρα έχει οργανώσει τις παραστάσεις:

Λιποτάκτες του Σπύρου Ασημένιου, Θέατρο Αλκμήνη, Οκτώβριος 2023.

Vielleicht ist es Elektra,  σύγχρονη μετασκευή του μύθου της Ηλέκτρας από τον Ερμή Περιστέρη, σε συμπαραγωγή με την Terrasse Ensemble, Theater Stok, Ζυρίχη 2022.

Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, του Φ. Γ. Λόρκα σε διασκευή του Σπύρου Ασημένιου, ΣΤ’ Θεατρολογικό Συνέδριο, Ναύπλιο 2017 & 13 Διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου, Σέρρες, Μάιος 2018.

Άκου μικρέ,, ένα Θεατρικό Ντοκιμαντέρ με τις τεχνικές του Devised Theatre, πρωτότυπο θεατρικό έργο της ομάδας  Mementaλ, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Παράλληλες Δράσεις -Άνοιγμα στην Πόλη, Πειραιάς, Ιούνιος 2017.

Γιοι και κόρες του Γιάννη Καλαβριανού, Θέατρο Τριανόν, Ιούνιος 2015, Κρήτη, Ιούλιος 2015, 11η Διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου, Σέρρες, Μάιος 2016. 

Ο Σπύρος Ασημένιος γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα της Αττικής. Το 2008 σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής δημοσιογραφίας και για μεγάλο διάστημα αρθρογραφούσε σε τοπικές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Το 2012 ξεκίνησε σπουδές θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ως μέλος της ομάδας mementaλ συμμετείχε σε διάφορα project σε ρόλο συγγραφέα και ηθοποιού. Το 2016 πρωταγωνίστησε στην παράσταση The Sunset Limited του Cormac McCarthy. Το 2017 έπαιξε στην παράσταση To Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών σε δική του διασκευή. Τέλος, πήρε μέρος στην παράσταση Άκου Μικρέ για το Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2018 πέρασε ως δεύτερος υπότροφος στην Δραματική Σχολή Τράγκα και αποφοίτησε το 2021. Την ίδια χρονιά πήρε μέρος ως ηθοποιός στην παράσταση ΠΛΟΥΣ της Χριστίνας Χριστοφή στο θέατρο Χυτήριο. Το 2022 έπαιξε στην ταινία μικρού μήκους του Μαρίνου Σκλαβουνάκη “ΝΑΝΑ” και στην παράσταση “Σκληρές Φωτογραφίες” του Κυριάκου Βέρη, σε σκηνοθεσία και πάλι της Χριστίνας Χριστοφή στο studio Μαυρομιχάλη. Πήρε μέρος, επίσης, σε τρία επεισόδια της σειράς του Open “Έρωτας Φυγάς”. Την σεζόν 2022-2023 έπαιξε στην παράσταση “Αξύριστα Πηγούνια” του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, στο θέατρο Μικρό Χορν. Τέλος, το 2023 έγραψε την υπαρξιακή τραγική φάρσα με τίτλο «Λιποτάκτες» και πρωταγωνίστησε στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Ερμή Περιστέρη. 

Ο Στέλιος Κουλετάκης γεννήθηκε το 1994 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης  και μεγάλωσε στον Κολωνό της Αθήνας.  Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2012-2016) και έπειτα στην Δραματική Σχολή Μαίρης Βογιατζή Τράγκα με υποτροφία (2016-2019). Ως μέλος της ομάδας mementaλ πρωταγωνίστησε το 2016 στην παράσταση "The Sunset Limited" του Cormac McCarthy και το 2017 έπαιξε στην παράσταση "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών σε διασκευή του Σπύρου Ασημένιου. Έχει παίξει σε παραστάσεις όπως "Λυσιστράτη" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπακωνσταντίνου στο θέατρο Σέττας Ν. Παπακωνσταντίνου στην Εύβοια(2019),  στον "Εγωιστή Γίγαντα" σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κόκκινου στο θέατρο Πειραιώς 131(2022) και στον "Όλιβερ Τουΐστ" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη στον Ελληνικό Κόσμο (2022-2023). Τέλος, το 2023 πρωταγωνίστησε στην υπαρξιακή τραγική φάρσα με τίτλο «Λιποτάκτες» του Σπύρου Ασημένιου στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Ερμή Περιστέρη. 

Οι Συνεργάτες μας:

Το Terrasse Ensemble δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2017 σε μια όμορφη ταράτσα με θέα τη Ζυρίχη. Τα μέλη του είναι άτομα ελληνικής καταγωγής που ζουν στη Ζυρίχη και ενδιαφέρονται για τις παραστατικές τέχνες. Στόχος τους είναι να μελετήσουν και να αφηγηθούν προσωπικές και συλλογικές ιστορίες, να γνωρίσουν νέες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές τάσεις και πρακτικές και να τις εφαρμόσουν δημιουργικά. Το Terrasse Ensemble υποστηρίζει τη διεπιστημονικότητα, την ομαδικότητα και την συμπερίληψη και επιθυμεί να συμβάλλει ενεργά στο γίγνεσθαι των παραστατικών τεχνών της Ελβετίας. Μέχρι σήμερα το Terrasse Ensemble έχει πραγματοποιήσει τις εξής παραστάσεις: House Keys (2018), Traumland (2021), Το αγόρι με τη βαλίτσα (2021), Θέλω μια Χώρα (2021), Ίσως να είναι η Ηλέκτρα (2022), Hotel Eternité (2023). Άλλες δραστηριότητες του Terrasse Ensemble περιλαμβάνουν τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εργαστηρίων, καθώς και τη συνεργασία με καλλιτέχνες και φορείς με στόχο την υλοποίηση κοινών έργων και την προώθηση της ανταλλαγής ιδεών μεταξύ Ελβετών και Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ο Αντώνης Πριμηκύρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Αποφοίτησε με άριστα από την Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ (2010) και από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ (2011). Το 2020 ολοκλήρωσε με άριστα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “ Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη, Διδακτική” και από το 2021 παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “ Εικαστικές Τέχνες – Τέχνη και Δημόσιος Χώρος ” στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα τελευταία δέκα χρόνια δουλεύει ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Β.Παπαβασιλείου, Δ.Λιγνάδη, Δ.Καραντζά, Β.Γεωργιάδου, Μ.Μαρμαρινό, Σ.Ζερβουλάκο, Θ.Βελισσάρη, Ρ.Πατεράκη, Ε.Παπακωνσταντίνου, Γ.Ρήγα σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, του Δημοτικού Θεάτρο Πειραιά, του ΚΘΒΕ, του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ.α Από το 2014 είναι μέλος της ομάδας Μείωσης Βλάβης και της ομάδας Streetwork της Θετικής Φωνής. Με τις συγκεκριμένες ομάδες έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ( χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, μετανάστες/τριες, κρατούμενοι σε φυλακές, εργαζόμενες στο sex, trans άτομα κ.α). Το θέατρο σαν τρόπος εργασίας, παρέμβασης και ενδυνάμωσης παιδιών, εφήβων και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων είναι κάτι που πιστεύει και τον ενδιαφέρει πολύ. Είναι συνεργάτης της ομάδας mementaλ από το 2022.